Hur många dagar drar man av för resor?
Du kan göra avdrag för resor med bil mellan bostad och arbete varje dag, oavsett avstånd eller tidsvinst, om du kört minst 160 dagar och 300 mil. Parkeringskostnader vid arbetsplatsen är också avdragsgillt.
Resor till och från jobbet: Hur många dagar kan du dra av?
Att pendla till jobbet kan bli en kostsam historia. Men visste du att du kan göra skatteavdrag för dina resekostnader? Många är osäkra på exakt hur reglerna fungerar, så låt oss reda ut det.
Frågan ”Hur många dagar kan jag dra av för resor till och från jobbet?” har ett lite mer nyanserat svar än man kanske tror. Det handlar inte om att räkna dagar enskilt, utan om att uppfylla specifika villkor för att få göra ett avdrag för hela din bilpendling under året.
För att få göra avdrag för resor med bil mellan bostad och arbete behöver du uppfylla dessa två krav:
- Minst 160 dagar: Du måste ha använt bilen för pendling under minst 160 dagar under året. Detta betyder inte att du behöver köra varje dag, men du måste ha haft minst 160 dagar då du använde bilen för att ta dig till och från jobbet. Helgdagar räknas in.
- Minst 300 mil: Totalt under året måste du ha kört minst 300 mil mellan bostad och arbete. Detta är en sammanlagd sträcka för hela året, och det krävs alltså inte att du kör 300 mil under de 160 dagarna.
Vad händer om jag inte uppfyller kraven?
Om du inte uppfyller båda dessa villkor – både 160 dagar och 300 mil – får du inte göra något avdrag alls för dina resekostnader med bil. Det finns inget partiellt avdrag. Det är viktigt att noggrant dokumentera dina resor för att kunna styrka detta vid en eventuell kontroll av Skatteverket.
Vad är avdragsgillt?
Det som är avdragsgillt är kostnaderna för själva resan med bil. Detta inkluderar:
- Bränsle: Kostnaden för bensin eller diesel.
- Service och reparationer: En proportionell del av dessa kostnader kan vara avdragsgilla, beroende på hur mycket bilen används för arbete jämfört med privat bruk.
- Försäkring: En proportionell del av försäkringskostnaden kan vara avdragsgill.
- Parkeringskostnader: Kostnader för parkering vid arbetsplatsen är avdragsgilla.
Viktigt att komma ihåg:
- Dokumentation: Spara kvitton och körjournal för att styrka dina resekostnader och antalet dagar/mil.
- Privat bruk: Om du använder bilen även privat, måste du göra en rimlig uppdelning mellan privat och yrkesmässig användning för att beräkna det avdragsgilla beloppet.
- Rådfråga Skatteverket: Om du är osäker på hur reglerna gäller i just ditt fall, är det alltid bäst att rådfråga Skatteverket direkt.
Denna information är av generell karaktär och ersätter inte en rådgivning från Skatteverket. Det är viktigt att du alltid kontrollerar den senaste informationen på Skatteverkets hemsida för att säkerställa att du har rätt uppgifter.
#Rese Dagar#Reseavdrag#SemesterdagarKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.