Varför gråter mitt barn när jag hämtar på dagis?
Barnets gråt vid hämtning på förskolan handlar sällan om trots. Snarare är det ett tecken på att energin är slut efter en lång dag. Föräldern representerar trygghet, vilket tillåter barnet att slappna av och visa sina uppdämda känslor, menar förskolepsykologen Anna Hellberg Björklund.
Den befriande gråten: Varför ditt barn gråter när du hämtar på förskolan
Att hämta sitt barn på förskolan kan ibland kännas som att kliva in i en känslostorm. Glädjen över återföreningen blandas ofta med förvirring och ibland till och med oro när barnet, istället för ett glatt “Hej!”, brister ut i gråt. Många föräldrar upplever detta som frustrerande och funderar på vad de gör för fel. Handlar det om trots? Är barnet missnöjt med förskolan? Svaret är oftast enklare än så.
Förskolepsykologer menar att gråten vid hämtning sällan handlar om missnöje, utan snarare om en naturlig reaktion på en lång och intensiv dag. Tänk dig själv efter en krävande arbetsdag – du kanske inte heller är på topphumör direkt när du kommer hem. För ett litet barn är förskolan just det: en arbetsdag fylld med nya intryck, sociala interaktioner och krav på anpassning. Att hålla ihop hela dagen kräver enorm energi och självbehärskning.
När den trygga föräldern dyker upp faller den fasaden. Barnet vet att det äntligen kan slappna av och släppa alla känslor det hållit inne under dagen. Gråten blir ett sätt att avreagera sig, att bearbeta dagens upplevelser och att återknyta till den viktigaste personen i dess liv. Det är en sorts känslomässig urladdning, en befrielse.
Precis som Anna Hellberg Björklund, förskolepsykolog, påpekar, representerar föräldern trygghet. Det är i förälderns famn barnet kan tillåta sig att vara sårbart och visa sina verkliga känslor, även de jobbiga. Det är en sund reaktion och ett tecken på ett starkt band mellan förälder och barn.
Vad kan du göra?
- Möt gråten med förståelse: Försök att inte se gråten som ett problem som behöver lösas, utan som ett uttryck för barnets behov av närhet och tröst.
- Ge barnet tid och utrymme: Krama, trösta och låt barnet gråta ut. Stressa inte, utan låt det ta den tid det behöver.
- Bekräfta barnets känslor: Säg saker som “Jag förstår att du är ledsen” eller “Det är okej att gråta”. Att känna sig sedd och bekräftad hjälper barnet att reglera sina känslor.
- Skapa en lugn stund: Undvik att ställa för många frågor eller prata för mycket. En tyst kram kan vara det bästa just då.
- Prata med förskolepersonalen: Om du är orolig eller om gråten är väldigt intensiv och långvarig, kan det vara bra att prata med personalen på förskolan för att få deras perspektiv och eventuellt tips och råd.
Gråten vid hämtning är alltså oftast inget att oroa sig för. Se det istället som ett tecken på att ditt barn känner sig tryggt med dig och att förskolan, trots allt, är en plats fylld med både glädjeämnen och utmaningar som barnet bearbetar. Och du, som förälder, är den trygga hamnen dit barnet alltid kan återvända.
#Barn#Dagis#GråtKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.