Saako esimies soittaa lomalla?

4 näyttökertaa

Työntekijä ei ole velvollinen vastaamaan työpuheluihin tai -sähköposteihin lomallaan. Työtehtävien hoitaminen loman aikana edellyttää etukäteistä sopimusta ja siitä on maksettava erillinen korvaus. Lomalla on oikeus täydelliseen irtautumiseen työasioista.

Palaute 0 tykkäykset

Saako esimies soittaa lomalla?

Työelämän säädösten mukaan työntekijällä on oikeus täydelliseen irtautumiseen työtehtävistä loman aikana. Tämä tarkoittaa, ettei työntekijä ole velvollinen vastaamaan työpuheluihin tai -sähköposteihin lomallaan.

Etukäteisestä sopimuksesta

Jos työntekijästä odotetaan työtehtävien hoitamista loman aikana, siitä on sovittava etukäteen. Tämä sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ja siinä on sovittava myös erillisestä korvauksesta, joka maksetaan loman aikana tehdystä työstä.

Yrityksen velvollisuudet

Yrityksellä on velvollisuus varmistaa, että työntekijöille annetaan riittävä ja ajoissa oleva tieto loma-ajoista. Yrityksen tulee myös huolehtia siitä, että työntekijöiden lomat toteutuvat suunnitelmien mukaisesti.

Poikkeusolosuhteet

Tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten työpaikan tulipalon tai muun kriisin sattuessa, työnantaja voi ottaa yhteyttä työntekijään lomalla. Tällöin yhteydenotto ei ole laitonta, jos se on tarpeen yrityksen toiminnan varmistamiseksi.

Työntekijän oikeudet

Jos työnantaja ottaa yhteyttä työntekijään lomalla ilman etukäteistä sopimusta, työntekijällä on oikeus kieltäytyä vastaamasta. Työntekijä ei voi myöskään joutua sanktioiden kohteeksi sen vuoksi, että hän ei vastaa työpuheluihin tai -sähköposteihin lomallaan.

Yhteenveto

Yleisenä sääntönä on, että työntekijä ei ole velvollinen vastaamaan työpuheluihin tai -sähköposteihin lomallaan. Jos työntehtävien hoitamista odotetaan loman aikana, siitä on sovittava etukäteen ja siitä on maksettava erillinen korvaus. Työnantaja voi ottaa yhteyttä lomalla olevaan työntekijään vain poikkeusolosuhteissa, ja työntekijällä on oikeus kieltäytyä vastaamasta.