Voiko kissalla olla kihomatoja?

5 näyttökertaa

Kihomatojen tarttuminen kissasta ihmiseen on harvinaista. Lemmikit eivät yleensä kanna kihomatoja, jotka ovat ihmiselle vaarallisia. Toisin sanoen, lemmikkisi ei todennäköisesti ole kihomatojen lähde.

Palaute 0 tykkäykset

Voiko kissalla olla kihomatoja? Ja voivatko ne tarttua ihmiseen?

Kihomatojen kutina ja epämukavuus ovat monelle ikävä kyllä tuttuja. Mutta entäpä lemmikkimme, voivatko kissatkin saada kihomatoja? Ja voivatko ne tarttua meihin? Lyhyt vastaus on: kyllä ja ei, mutta tilanne on hieman monimutkaisempi.

Kissat voivat saada loisia, jotka muistuttavat kihomatoja, mutta ne eivät ole samaa lajia kuin ihmisellä esiintyvät Enterobius vermicularis -madot. Kissalla esiintyvät madot ovat tyypillisesti sukkulamatoja tai heisimatoja. Vaikka kissan peräaukon ympärillä havaitsisitkin pieniä, valkoisia matoja, ne todennäköisimmin kuuluvat johonkin näistä ryhmistä, eivätkä ne ole ihmiselle vaarallisia kihomatoja.

Kihomatojen tarttuminen kissasta ihmiseen on siis erittäin harvinaista. Kissat eivät toimi isäntänä ihmisen kihomadoille, joten lemmikkisi on äärimmäisen epätodennäköinen tartunnan lähde. On paljon todennäköisempää, että ihminen saa kihomatoja toiselta ihmiseltä kosketuksen, saastuneiden pintojen tai ilmassa leijuvien munien kautta.

Vaikka lemmikkikissasi ei todennäköisesti ole kihomatoja, on tärkeää huolehtia sen yleisestä loishygieniasta. Säännöllinen madotus eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti auttaa pitämään kissasi terveenä ja ehkäisee muiden loisten, kuten sukkumatojen ja heisimatojen, tarttumista. Nämä loiset voivat aiheuttaa kissalle erilaisia terveysongelmia, joten niiden torjunta on tärkeää.

Jos olet huolissasi kissasi terveydestä tai epäilet sillä olevan loisia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin, jos sinulla itselläsi on kihomatojen oireita, on tärkeää hakeutua lääkäriin asianmukaisen diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Älä yritä hoitaa itseäsi tai lemmikkiäsi ilman ammattilaisen ohjeita.