Welke datum staat op een ei?

10 weergave
De houdbaarheidsdatum, de THT, staat enkel op de kartonnen eierdoos, niet op het ei zelf. Eieren zijn na de THT-datum vaak nog enkele dagen veilig te consumeren, mits correct gekoeld bewaard. Let op de geur en het uiterlijk van het ei voor consumptie.
Opmerking 0 leuk

De datum op een ei: wat betekent die eigenlijk?

Je koopt een doosje eieren en wilt er graag van genieten. Maar wat betekent die datum op de doos eigenlijk? En is het echt zo dat eieren na die datum niet meer eetbaar zijn?

De datum die je ziet op de eierdoos is de THT-datum, wat staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Deze datum geeft aan tot wanneer de eieren gegarandeerd hun optimale kwaliteit behouden. De THT-datum staat enkel op de doos, niet op het ei zelf.

Eieren na de THT-datum: nog steeds eetbaar?

In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn eieren na de THT-datum vaak nog enkele dagen veilig te consumeren, mits ze correct bewaard worden. Belangrijk is om de eieren koel te bewaren in de koelkast.

Controleer voor consumptie:

Voordat je een ei eet, is het belangrijk om even te controleren:

  • De geur: Een bedorven ei ruikt onaangenaam en zwavelachtig.
  • Het uiterlijk: Een bedorven ei kan een dof, gelig uiterlijk hebben.

Tip:

  • Bewaar eieren altijd in de koelkast, liefst in de originele doos.
  • Breek een ei in een apart bakje om te controleren op geur en uiterlijk voor je het gebruikt.
  • Wees voorzichtig met eieren die beschadigd zijn of scheuren vertonen.

Conclusie:

De datum op de eierdoos is een indicatie van de optimale houdbaarheid. Eieren na de THT-datum zijn vaak nog eetbaar, maar het is belangrijk om ze te controleren op geur en uiterlijk voor consumptie.