Wat zeg je terug als iemand niest?
De profeet Mohammed (vrede zij met hem) adviseerde, volgens Abo Moesa al-Ashcarie, om bij een niesbui met lofprijzing van Allah YarhamoekAllaah te antwoorden. Zeg dit echter niet als de niesende geen lof aan Allah brengt. De reactie is dus afhankelijk van degene die niest.
Wat zeg je terug als iemand niest? Een blik op de Islamitische etiquette
Niesen is een alledaagse gebeurtenis, maar in veel culturen is het omgeven met etiquette. In de Islam is er een specifiek antwoord dat geadviseerd wordt te geven aan iemand die niest, gebaseerd op de leringen van de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Deze etiquette is gestoeld op respect, dankbaarheid en een erkenning van Allah’s genade.
Volgens de overlevering van Abo Moesa al-Ashcarie adviseerde de profeet Mohammed (vrede zij met hem) om bij een niesbui te antwoorden met “YarhamoekAllaah”. Deze Arabische frase betekent zoiets als “Moge Allah jou genadig zijn” of “Moge Allah barmhartigheid met je hebben”. Het is een vriendelijke wens voor gezondheid en welzijn.
Echter, en dit is een cruciaal aspect van de overlevering, deze reactie is afhankelijk van wat degene die niest zelf zegt. De profeet (vrede zij met hem) leerde ons dat “YarhamoekAllaah” alleen gezegd mag worden als de niesende zelf eerst “Alhamdulillah” (Lof zij Allah) zegt na het niezen.
Waarom deze voorwaarde?
De reden achter deze voorwaarde ligt in de nadruk op dankbaarheid jegens Allah. Door “Alhamdulillah” te zeggen, erkent de niesende Allah’s genade en bedankt hij Hem voor het herstel van zijn welzijn na het niezen. Het niezen zelf kan immers als een kleine beproeving worden gezien, een moment waarop het lichaam onvrijwillig een stof uitstoot. Door Allah te prijzen, toont de niesende zijn dankbaarheid voor het feit dat hij zich weer beter voelt.
De praktische implicatie:
Dit betekent dat je, wanneer iemand in je omgeving niest, eerst moet luisteren of die persoon “Alhamdulillah” zegt.
- Als de persoon “Alhamdulillah” zegt: Antwoord dan met “YarhamoekAllaah”.
- Als de persoon niets zegt of iets anders dan “Alhamdulillah” zegt: Zeg dan niets.
Het is belangrijk om deze etiquette correct toe te passen, niet alleen om de Sunnah (de traditie en gebruiken van de profeet Mohammed, vrede zij met hem) te volgen, maar ook om blijk te geven van begrip en respect voor de Islamitische waarden van dankbaarheid en lofprijzing van Allah.
In een wereld waar snel gehandeld wordt en beleefdheidsvormen soms verloren gaan, herinnert deze Islamitische etiquette ons aan het belang van attentie, respect en bovenal, de constante herinnering aan de genade van Allah in alle aspecten van ons leven, zelfs de meest alledaagse. Het is een kleine handeling die een grote betekenis kan hebben in het bevorderen van broederschap en wederzijds respect binnen de gemeenschap.
#Etiket#Niesen#ReactieCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.