Welke producten na de houdbaarheidsdatum mogen verkocht worden?

11 weergave
De verkoop van producten na de houdbaarheidsdatum is wettelijk gereguleerd. Goederen met een tenminste houdbaar tot (THT) datum mogen na deze datum nog verkocht worden, mits ze in goede staat verkeren. Producten met een tenminste gebruiken tot (TGT) datum, vaak bederfelijke waar, zijn na deze datum echter onverkoopbaar vanwege mogelijke gezondheidsrisicos.
Opmerking 0 leuk

Het verkopen van producten na de houdbaarheidsdatum: wat is toegestaan en wat niet?

De verkoop van producten na hun houdbaarheidsdatum wordt in Nederland wettelijk gereguleerd. De regels zijn erop gericht om consumenten te beschermen tegen onveilige of kwalitatief slechte producten.

Producten met een “Ten minste Houdbaar Tot”-datum (THT)

Producten met een THT-datum, zoals houdbare melk, blikvoer en chips, zijn niet per se onveilig om te consumeren na deze datum. Deze datum geeft aan tot wanneer een product zijn optimale kwaliteit behoudt. Na de THT-datum kan de kwaliteit afnemen, maar het product is meestal nog veilig om te eten.

Verkopers mogen producten met een THT-datum na deze datum verkopen, mits ze in goede staat verkeren. Dit betekent dat er geen tekenen van bederf mogen zijn, zoals schimmel, verkleuring of onaangename geur.

Producten met een “Ten minste Gebruiken Tot”-datum (TGT)

Producten met een TGT-datum, zoals verse zuivelproducten, rauw vlees en vis, zijn na deze datum onverkoopbaar. De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig is om te consumeren. Na deze datum kunnen er gevaarlijke bacteriën zijn gegroeid die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Verkopers mogen producten met een TGT-datum absoluut niet na deze datum verkopen. Dit kan ernstige gezondheidsrisico’s opleveren voor consumenten.

Handhaving

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van de regels rondom de verkoop van producten na de houdbaarheidsdatum. De NVWA kan boetes opleggen aan verkopers die zich niet aan de regels houden.

Het is belangrijk voor consumenten om zich bewust te zijn van de verschillende houdbaarheidsdatums en zich daaraan te houden. Door dit te doen, kunnen consumenten zichzelf beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s en ervoor zorgen dat ze producten van goede kwaliteit consumeren.