Wat zijn sterke werkwoorden van Junior Einstein?

17 weergave
Sterke werkwoorden veranderen hun stam in de verleden tijd en het voltooid deelwoord. Voorbeelden zijn: zingen (zong, gezongen), lopen (liep, gelopen), kijken (keek, gekeken) en lezen (las, gelezen). De stam verandert onregelmatig, in tegenstelling tot zwakke werkwoorden.
Opmerking 0 leuk

Sterke werkwoorden bij Junior Einstein

In de Nederlandse taal bestaan er twee hoofdtypen werkwoorden: sterke werkwoorden en zwakke werkwoorden. Sterke werkwoorden vormen de verleden tijd en het voltooid deelwoord op een onregelmatige manier, anders dan zwakke werkwoorden.

Kenmerken van sterke werkwoorden

Sterke werkwoorden kenmerken zich door de volgende veranderingen in de stam (het deel van het werkwoord zonder uitgang):

  • De stam verandert onregelmatig in de verleden tijd.
  • De stam verandert onregelmatig in het voltooid deelwoord.

Voorbeelden van sterke werkwoorden

Enkele veelvoorkomende sterke werkwoorden en hun veranderingen zijn:

Werkwoord Verleden tijd Voltooid deelwoord
zingen zong gezongen
lopen liep gelopen
kijken keek gekeken
lezen las gelezen
eten at gegeten
drinken dronk gedronken

Onderverdeling van sterke werkwoorden

Sterke werkwoorden worden verder onderverdeeld in verschillende klassen, gebaseerd op de patroonverandering in de stam. Er zijn zes klassen van sterke werkwoorden in het Nederlands, elk met zijn eigen unieke vervoegingsregels.

Belang voor Junior Einstein

Het begrijpen van sterke werkwoorden is essentieel voor Junior Einsteins, aangezien ze een groot deel uitmaken van de Nederlandse woordenschat. Door de vervoegingsregels te kennen, kunnen kinderen deze werkwoorden correct gebruiken in zowel gesproken als geschreven taal.