Hoe snel krijg je de waarborgsom terug?

14 weergave
De wet schrijft voor dat je waarborgsom binnen twee weken na beëindiging van de huurovereenkomst terugkomt. Een eventuele vertraging is alleen te verklaren door onbetaalde huur of herstelwerkzaamheden die met de borg verrekend moeten worden.
Opmerking 0 leuk

Hoe snel ontvang je je waarborgsom terug?

Bij het huren van een woning is het gebruikelijk om een waarborgsom te betalen. Dit is een bedrag dat dient als zekerheid voor de verhuurder, mocht er schade aan de woning ontstaan of de huur niet worden betaald. De wet schrijft voor hoe snel je de waarborgsom terug moet ontvangen na afloop van de huurovereenkomst.

Wettelijke termijn

Op grond van de wet dient de verhuurder de waarborgsom binnen twee weken na beëindiging van de huurovereenkomst terug te betalen. Deze termijn geldt voor zowel ongemeubileerde als gemeubileerde woningen.

Redenen voor vertraging

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de verhuurder de waarborgsom niet binnen de wettelijke termijn terugbetaalt. Dit kan alleen worden verklaard door een van de volgende redenen:

  • Onbetaalde huur: Als er nog onbetaalde huur uit de huurovereenkomst openstaat, kan de verhuurder de waarborgsom verrekenen met de vordering.
  • Herstelwerkzaamheden: Als er schade aan de woning is ontstaan en de kosten van de herstelwerkzaamheden de hoogte van de waarborgsom overschrijden, kan de verhuurder de waarborgsom verrekenen met de kosten.

Je rechten

Indien de verhuurder de waarborgsom niet binnen de wettelijke termijn of zonder geldige reden terugbetaalt, heb je als huurder de volgende rechten:

  • Je kunt de verhuurder schriftelijk in gebreke stellen en een redelijke termijn stellen om de waarborgsom terug te betalen.
  • Je kunt een vordering instellen bij de kantonrechter, waarbij je de waarborgsom plus wettelijke rente kunt opeisen.
  • Je kunt aankloppen bij de Huurcommissie om bemiddeling te vragen.

Advies

Om problemen met de terugbetaling van de waarborgsom te voorkomen, raden we je aan het volgende te doen:

  • Maak bij aanvang van de huurovereenkomst een inventarisatie van de woning en fotografeer eventuele schades.
  • Meld eventuele schade tijdens de huurperiode tijdig aan de verhuurder.
  • Betaal de huur altijd op tijd en bewaar de betalingsbewijzen.
  • Bij beëindiging van de huurovereenkomst, loop je de woning samen met de verhuurder na en maak een uittreedstaat op.

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans dat je de waarborgsom snel en zonder problemen terugkrijgt.