Hoe snel moet je je borg terugkrijgen?
Bij het beëindigen van de huur ontvangt de huurder de borg terug, ongeacht eventuele andere kosten. Als de borg wordt verrekend, moet het resterende bedrag binnen 30 dagen na beëindiging van de huur worden terugbetaald. De verhuurder moet de huurder schriftelijk informeren over dergelijke verrekeningen.
Hoe snel krijg je je huurwaarborg terug?
Het einde van een huurperiode brengt vaak de vraag met zich mee: wanneer krijg ik mijn borg terug? Hoewel het recht op terugbetaling van de waarborg vaststaat, is de termijn waarop dit gebeurt afhankelijk van de situatie. Er zijn twee scenario’s te onderscheiden:
1. Geen verrekening van de waarborg:
Als er geen schade aan de woning is vastgesteld en er geen openstaande huur of andere kosten zijn, heeft de verhuurder de wettelijke plicht om de volledige waarborg binnen 30 dagen na het einde van de huurovereenkomst terug te betalen. Dit geldt ongeacht de manier waarop de huurovereenkomst beëindigd is (wederzijdse goedkeuring, opzegging door huurder of verhuurder).
2. Verrekening van de waarborg:
De verhuurder mag de waarborg geheel of gedeeltelijk verrekenen met openstaande kosten. Denk hierbij aan:
- Schade aan de woning: Dit moet wel aantoonbaar zijn en verder gaan dan normale slijtage. Foto’s en een gedetailleerde beschrijving van de schade zijn hierbij essentieel.
- Achterstallige huur: Ook eventuele administratiekosten verbonden aan het innen van de achterstallige huur kunnen verrekend worden.
- Onbetaalde nutsvoorzieningen: Indien de huurder verantwoordelijk was voor het betalen van gas, water en licht en dit niet heeft gedaan.
Ook bij verrekening geldt de termijn van 30 dagen. De verhuurder moet binnen 30 dagen na het einde van de huurovereenkomst het resterende bedrag van de waarborg terugbetalen. Cruciaal hierbij is dat de verhuurder de huurder schriftelijk informeert over de verrekening. Deze informatie moet duidelijk specificeren welke kosten er verrekend zijn en hoe men tot het uiteindelijke terug te betalen bedrag is gekomen. Bewijsstukken, zoals facturen voor reparaties, moeten bijgevoegd worden.
Wat als je de borg niet (tijdig) terugkrijgt?
Neem in eerste instantie contact op met de verhuurder om de situatie te bespreken. Blijft de borg uit, dan kun je een aangetekende brief sturen met een formele aanmaning. Als ook dat geen resultaat oplevert, kun je juridische stappen ondernemen, bijvoorbeeld via de Huurcommissie of de rechtbank.
Conclusie:
De huurwaarborg moet binnen 30 dagen na het einde van de huurovereenkomst terugbetaald worden, ongeacht of er sprake is van een verrekening. Duidelijke communicatie en bewijsvoering van de verhuurder zijn essentieel bij een verrekening. Aarzel niet om actie te ondernemen als je de borg niet tijdig of volledig terugkrijgt.
#Borg#Snelheid#TerugkrijgenCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.