Kan een volwassen kind medehuurder worden?

11 weergave
Om medehuurder te worden, moet het volwassen kind ingeschreven staan bij de gemeente op het adres van de woning. Soms verlangt de verhuurder een bepaalde verblijfsduur in de woning.
Opmerking 0 leuk

Kind op de huur? Zo word je medehuurder!

Steeds meer jong volwassenen wonen langer thuis. Soms uit noodzaak, soms uit gemak. Maar wat betekent dit voor de huur? Kan je kind zomaar bij jou intrekken of zijn er regels? En kan je kind medehuurder worden?

Het simpele antwoord is: ja, een volwassen kind kan medehuurder worden. Dit heeft wel een aantal voorwaarden en consequenties die belangrijk zijn om te kennen, zowel voor ouder als kind.

Inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP)

De belangrijkste voorwaarde voor medehuurderschap is inschrijving op hetzelfde adres in de Basisregistratie Personen (BRP), voorheen de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Dit betekent simpelweg dat je kind officieel op jouw adres moet staan ingeschreven bij de gemeente.

Vereisten van de verhuurder

Naast inschrijving kan de verhuurder extra voorwaarden stellen. Zo kan er een minimale verblijfsduur gevraagd worden voordat je kind medehuurder kan worden. Dit betekent dat je kind eerst een bepaalde periode (bijvoorbeeld zes maanden) onafgebroken op het adres moet wonen voordat het medehuurderschap kan worden aangevraagd. Neem contact op met jouw verhuurder om te informeren naar hun specifieke voorwaarden.

Voordelen van medehuurderschap

Medehuurderschap heeft voordelen voor zowel ouder als kind:

  • Gelijke rechten en plichten: Beide huurders hebben dezelfde rechten en plichten. Dit betekent dat je kind bijvoorbeeld ook inspraak heeft in besluiten over de woning en verantwoordelijk is voor de huurbetaling.
  • Bescherming bij overlijden: Mocht jij komen te overlijden, dan erft je kind automatisch het huurcontract. Dit geeft je kind meer zekerheid en voorkomt onnodige stress in een moeilijke tijd.

Nadelen van medehuurderschap

Er kleven ook nadelen aan medehuurderschap:

  • Verantwoordelijkheid voor de huur: Beide huurders zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige huur. Dit betekent dat als je kind de huur niet betaalt, jij als ouder verantwoordelijk bent voor de volledige betaling.
  • Moeilijkere verhuurderspositie: Met twee huurders wordt het voor een verhuurder moeilijker om de huurovereenkomst te beëindigen.

Conclusie

Het al dan niet aanvragen van medehuurderschap is een persoonlijke keuze die afhangt van je specifieke situatie. Bespreek de voor- en nadelen met je kind en neem contact op met je verhuurder om te informeren naar de mogelijkheden. Zo maken jullie een weloverwogen keuze.