Kan ik een gedeelte van mijn woning verhuren?

12 weergave
Onderverhuur van een deel van je huurwoning is, na toestemming van de verhuurder, mogelijk zonder dat dit direct gevolgen heeft voor je inkomstenbelastingaangifte. De belastingregels lijken sterk op die van kamerverhuur in een eigen woning. Overleg bij twijfel altijd met de Belastingdienst.
Opmerking 0 leuk

Onderverhuur van een deel van je woning: belastinggevolgen

Wil je een deel van je woning onderverhuren? Houd er dan rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor je inkomstenbelastingaangifte.

Toestemming van de verhuurder

Voordat je een deel van je woning mag onderverhuren, heb je toestemming nodig van de verhuurder. Dit staat meestal in je huurcontract. Vergeet niet om de voorwaarden voor de onderverhuur goed door te nemen.

Belastingregels

De belastingregels voor onderverhuur van een deel van je huurwoning lijken sterk op die van kamerverhuur in een eigen woning. Dit betekent dat je de huurinkomsten uit de onderverhuur moet opgeven bij je inkomstenbelastingaangifte.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Vrijstelling: Je kunt gebruikmaken van de vrijstelling voor inkomsten uit kamerverhuur. Deze vrijstelling geldt tot een bedrag van € 7.210 per jaar (2023).
  • Box 3: Als de huurinkomsten hoger zijn dan de vrijstelling, dan vallen ze in box 3 (sparen en beleggen). Je betaalt dan vermogensrendementsheffing over de verhuurinkomsten.

Overleg met de Belastingdienst

Als je twijfelt over de belastinggevolgen van onderverhuur, kun je altijd overleg plegen met de Belastingdienst. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste aangiftemethode.