Kan ik mijn woning nog tijdelijk verhuren?

4 weergave

Vanaf 1 juli 2024 geldt weer een standaard huurcontract van onbepaalde duur. Uitzonderlijk zijn tijdelijke contracten tot maximaal twee jaar mogelijk, voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimte. De strengere regels gelden voor alle verhuurders.

Opmerking 0 leuk

Kan ik mijn woning nog tijdelijk verhuren?

Per 1 juli 2024 treden er nieuwe regels in werking voor de verhuur van woningen in Nederland. Deze regels hebben invloed op de mogelijkheid om een woning tijdelijk te verhuren.

Standaard huurcontract van onbepaalde duur

Vanaf 1 juli 2024 geldt in principe een standaard huurcontract van onbepaalde duur voor alle verhuurders. Dit betekent dat de huurder in principe voor onbepaalde tijd in de woning kan blijven wonen.

Uitzonderingen voor tijdelijke contracten

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij het nog mogelijk is om een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten:

  • Zelfstandige woonruimte: Voor zelfstandige woonruimte (een woning met een eigen voordeur en eigen voorzieningen) is een tijdelijk contract tot maximaal twee jaar mogelijk.
  • Onzelfstandige woonruimte: Voor onzelfstandige woonruimte (een kamer in een huis of appartement) is een tijdelijk contract tot maximaal twee jaar mogelijk.

Strengere regels voor alle verhuurders

De strengere regels voor tijdelijke huurcontracten gelden voor alle verhuurders, ongeacht of het om een particulier of een professionele verhuurder gaat.

Redenen voor de nieuwe regels

De nieuwe regels zijn bedoeld om huurders meer bescherming te bieden. De vorige regels maakten het voor verhuurders te gemakkelijk om huurders zonder gegronde reden uit hun woning te zetten. Met de nieuwe regels wordt beoogd om de woonzekerheid van huurders te vergroten.

Gevolgen voor verhuurders

Voor verhuurders betekent dit dat zij niet meer zomaar een tijdelijk huurcontract kunnen sluiten. Zij moeten een gegronde reden hebben om een tijdelijk contract aan te gaan, zoals bijvoorbeeld:

  • De verhuurder gaat de woning zelf bewonen.
  • De verhuurder gaat de woning verkopen.
  • De woning wordt tijdelijk gerenoveerd.

Conclusie

Vanaf 1 juli 2024 wordt het moeilijker om een woning tijdelijk te verhuren. Er zijn wel nog uitzonderingen mogelijk, maar deze zijn beperkt. Verhuurders die een tijdelijk huurcontract willen sluiten, moeten over een gegronde reden beschikken.