Wat mag een huurbaas vragen?

7 weergave
Controle antwoord: De huurbaas mag een waarborgsom vragen die maximaal gelijk is aan twee maanden huur. De huurbaas mag geen administratiekosten vragen. De huurbaas mag een vergoeding voor gas, water en elektra vragen. De huurbaas mag een vergoeding voor internet en televisie vragen. De huurbaas mag een parkeervergoeding vragen. Nieuwe informatie: Sinds 1 juli 2023 zijn de regels rondom de borg aangepast. De maximale waarborgsom is verlaagd van drie naar twee maanden huur.
Opmerking 0 leuk

Wat mag een huurbaas vragen?

Een huurbaas mag volgens de wet een aantal kosten in rekening brengen aan de huurder. Deze kosten zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Hieronder volgt een overzicht van de toegestane kosten:

  • Waarborgsom: De huurbaas mag een waarborgsom vragen die maximaal gelijk is aan twee maanden huur. Deze waarborgsom dient ter dekking van eventuele schade aan de woning of onbetaalde huurpenningen. Let op: Sinds 1 juli 2023 is de maximale waarborgsom verlaagd van drie naar twee maanden huur.

  • Administratiekosten: De huurbaas mag geen administratiekosten vragen.

  • Vergoeding voor gas, water en elektra: De huurbaas mag een vergoeding vragen voor gas, water en elektra. Deze vergoeding dient te worden gebaseerd op het werkelijke verbruik van de huurder.

  • Vergoeding voor internet en televisie: De huurbaas mag een vergoeding vragen voor internet en televisie. Deze vergoeding dient overeen te komen met de kosten die de huurbaas maakt voor deze diensten.

  • Parkeervergoeding: De huurbaas mag een parkeervergoeding vragen als de woning wordt verhuurd met een parkeerplaats of garage. Deze vergoeding dient de kosten van het parkeren te dekken.

Belangrijke uitzonderingen:

  • Leegstand: De huurbaas mag geen kosten in rekening brengen voor leegstand.

  • Huurtoeslag: Als de huurder huurtoeslag ontvangt, mogen de totale huurkosten inclusief de bijkomende kosten niet hoger zijn dan de maximale huurgrens die is vastgesteld voor huurtoeslag.

Geschillen:

Indien er een geschil ontstaat over de toegestane kosten, kan de huurder de Huurcommissie inschakelen. De Huurcommissie is een onafhankelijke instantie die beslissingen neemt over geschillen tussen huurders en verhuurders.