Hoe lang kun je blikvoer bewaren?

5 weergave

Ongeacht de THT-datum, blijft ongeopend blikvoer jarenlang veilig consumptie. Hoewel de kwaliteit na verloop van tijd afneemt, vormt consumptie binnen een periode van meerdere jaren geen gezondheidsrisico. De smaak en textuur kunnen echter wel verminderen.

Opmerking 0 leuk

Hoe lang kun je blikvoer echt bewaren? Voorbij de THT-datum!

We kennen het allemaal wel: een overvolle voorraadkast met blikvoer. Van tomatenpuree en doperwten tot soep en vis, blikvoer is een handige en betaalbare oplossing voor snelle maaltijden en het aanvullen van je boodschappenvoorraad. Maar hoe lang is dat blikvoer nou eigenlijk houdbaar? En wat betekent die houdbaarheidsdatum op het blik nou eigenlijk?

Het antwoord is verrassender dan je misschien denkt: ongeopend blikvoer is vaak veel langer veilig te consumeren dan de houdbaarheidsdatum (THT-datum, “Tenminste Houdbaar Tot”) aangeeft. Dit komt doordat het blikproces een effectieve manier is om voedsel te conserveren. Door de hermetische afsluiting en het verhitten tijdens het productieproces worden bacteriën en schimmels die bederf veroorzaken, gedood.

De THT-datum: geen uiterste houdbaarheidsdatum!

Het is cruciaal om te begrijpen dat de THT-datum op een blikvoer geen uiterste houdbaarheidsdatum is, maar een indicatie van de optimale kwaliteit. Na deze datum kan de kwaliteit van het product, zoals smaak, textuur en voedingswaarde, langzaam afnemen. Dit betekent echter niet dat het direct onveilig is om het te eten.

Hoe lang is blikvoer dan wel veilig?

Over het algemeen kun je ongeopend blikvoer jarenlang na de THT-datum veilig bewaren en consumeren. Zelfs na vijf of tien jaar kan het nog steeds veilig zijn, mits het blik intact is. De zure voedingsmiddelen in blik, zoals tomaten en fruit, hebben wel de neiging sneller in kwaliteit af te nemen dan minder zure producten zoals groenten en bonen.

Let op de kwaliteit!

Hoewel het eten van blikvoer dat over de THT-datum is, meestal geen gezondheidsrisico vormt, is het belangrijk om kritisch naar de kwaliteit te kijken voordat je het consumeert. Let op de volgende punten:

  • Controleer het blik: Vermijd blikken die beschadigd zijn, zoals uitpuilende blikken, gedeukte blikken (vooral op de naad), roest of lekken. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat er bacteriën in het blik komen en de inhoud bederven.
  • Kijk naar de inhoud: Wanneer je het blik opent, let dan op de geur en het uiterlijk van het voedsel. Als het er vreemd uitziet, ruikt of smaakt, gooi het dan weg.
  • Smaaktest: Neem bij twijfel een klein hapje. Als de smaak afwijkend is, gooi het dan weg.

Tips voor het bewaren van blikvoer:

  • Bewaar blikvoer op een koele, droge en donkere plaats.
  • Vermijd extreme temperatuurschommelingen.
  • Bewaar geopende blikjes niet in het blik zelf in de koelkast. Doe de inhoud over in een luchtdichte bak.

Conclusie:

Laat je niet afschrikken door de THT-datum op je blikvoer. Ongeopend blikvoer kan vaak jarenlang veilig worden bewaard en geconsumeerd. Zolang je de blikken goed bewaart en de kwaliteit controleert voordat je ze gebruikt, kun je gerust genieten van de gemakken van blikvoer, zelfs na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Het is een kwestie van gezond verstand en alert zijn op tekenen van bederf!