Hoe lang mag vlees over datum zijn?
Gemarkeerde fragment: Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Nadat de te gebruiken tot-datum (TGT) op vlees, zoals gehakt of hamburgers, is verstreken, is het cruciaal om het product direct weg te gooien. Het consumeren van vlees na de TGT-datum, zelfs als het slechts één of twee dagen is, brengt een aanzienlijk risico op voedselvergiftiging met zich mee door bacteriegroei.
Hoe lang mag vlees over datum zijn? Korter dan je denkt!
We kennen het allemaal: je staat in de koelkast en ziet een pak gehakt of een paar hamburgers waarvan de houdbaarheidsdatum net verstreken is. Zonde om weg te gooien, toch? Maar hoe lang mag vlees nu echt over datum zijn? Het antwoord is simpel en strenger dan je misschien denkt: niet.
De verwarring ontstaat vaak door de verschillende datumaanduidingen op voedselverpakkingen. We zien een “ten minste houdbaar tot” (THT) datum en een “te gebruiken tot” (TGT) datum. Voor producten zoals pasta of rijst (THT) kun je vaak nog wel even door na de aangegeven datum, mits correct bewaard. Maar voor vlees geldt een andere, veel striktere regel.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Vlees, en met name gehakt en hamburgers vanwege het grote oppervlak, is zeer gevoelig voor bacteriegroei. Na de TGT-datum kan de hoeveelheid schadelijke bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter explosief toenemen, zelfs als het vlees er nog goed uitziet en ruikt. Deze bacteriën kunnen ernstige voedselvergiftiging veroorzaken met symptomen als diarree, braken, koorts en buikkrampen. In sommige gevallen kan voedselvergiftiging zelfs leiden tot ziekenhuisopname.
Het is dus absoluut geen goed idee om te gokken met vlees dat over datum is. Een dag of twee over de TGT-datum lijkt misschien niet veel, maar het risico op voedselvergiftiging is reëel en potentieel gevaarlijk. Gooi het weg, hoe jammer het ook is.
Enkele extra tips om de houdbaarheid van vlees te maximaliseren:
- Bewaar vlees altijd goed gekoeld, bij voorkeur op de koudste plek in de koelkast (onderin).
- Vries vlees in dat je niet binnen enkele dagen gaat gebruiken.
- Ontdooi vlees altijd in de koelkast en nooit op kamertemperatuur.
- Was je handen grondig met zeep en water na het aanraken van rauw vlees.
- Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw vlees en andere voedingsmiddelen.
Door deze richtlijnen te volgen, kun je de kans op voedselvergiftiging minimaliseren en zorgeloos genieten van een veilige maaltijd. Wees verstandig en neem geen risico met over datum vlees!
#Bederf#Datum#VleesCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.