Hoe merk je of je een maagzweer hebt?

0 weergave

Maagzweren uiten zich door pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Deze wonden in de maag of het bovenste deel van de darm worden vaak veroorzaakt door een bacterie-infectie.

Opmerking 0 leuk

De stille lijder: Hoe herken je een maagzweer?

Een branderig gevoel in je bovenbuik, misselijkheid, een opgeblazen gevoel… Het kunnen allemaal symptomen zijn van iets veel ernstigers dan een simpele indigestie: een maagzweer. Hoewel vaak geassocieerd met stress, is de werkelijke boosdoener vaak een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie. Maar hoe weet je nu zeker of die zeurende pijn in je maag meer is dan een tijdelijke kwaal?

De symptomen van een maagzweer zijn niet altijd even duidelijk en kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren milde klachten die ze gemakkelijk over het hoofd zien, terwijl anderen te maken hebben met intense pijn die hun dagelijks leven belemmert. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen:

Klassiek, maar niet altijd aanwezig:

  • Brandend maagzuur (pyrosis): Een intens branderig gevoel in de borstkas, dat vaak opstijgt naar de keel. Dit is wellicht het meest bekende symptoom, maar niet iedereen met een maagzweer ervaart het.
  • Pijn in de bovenbuik: Deze pijn kan variëren van een doffe, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn. Vaak verergert de pijn na het eten, vooral bij het eten van zure of vette voedingsmiddelen. De pijn kan ook ‘s nachts optreden.
  • Misselijkheid en braken: Gevoelens van misselijkheid en braken kunnen voorkomen, soms samen met bloed of een donkere, koffiedrab-achtige substantie in het braaksel (een teken van ernstige bloeding).
  • Opgeblazen gevoel: Een constant opgeblazen gevoel in de buik is een ander mogelijk symptoom.

Subtielere signalen, die makkelijk over het hoofd worden gezien:

  • Vermoeidheid: Een onverklaarbare, aanhoudende vermoeidheid kan duiden op een onderliggende gezondheidsprobleem, waaronder een maagzweer.
  • Vermagering: Onbedoeld gewichtsverlies kan een indicatie zijn van een ernstiger probleem, zoals een chronische maagzweer.
  • Bloedarmoede: Bij ernstige bloedingen kan bloedarmoede optreden, wat leidt tot vermoeidheid, kortademigheid en bleekheid.

Belangrijk om te onthouden: Deze symptomen kunnen ook wijzen op andere aandoeningen. Zelfdiagnose is daarom onmogelijk en gevaarlijk. Als je een of meerdere van deze symptomen ervaart, is het cruciaal om een afspraak te maken met je huisarts. Zij kunnen een correcte diagnose stellen aan de hand van een lichamelijk onderzoek, een bloedtest en mogelijk een endoscopie (een procedure waarbij een dunne, flexibele buis met een camera wordt ingebracht in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm).

Een vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om complicaties zoals bloedingen, perforatie (een gat in de maagwand) en vernauwing van de maag te voorkomen. Wacht niet tot de pijn ondraaglijk wordt, neem contact op met je arts!