Kun je voelen dat je een hoge bloeddruk hebt?

2 weergave

Een significant verhoogde bloeddruk kan zich soms uiten in achterhoofdpijn, ongewone vermoeidheid en snellere kortademigheid. Echter, de symptomen die je ervaart zijn vaker gerelateerd aan de onderliggende aandoening die de hoge bloeddruk veroorzaakt, denk aan zwakte, misselijkheid, hartkloppingen of opvliegers. Regelmatige controle blijft cruciaal.

Opmerking 0 leuk

Voel je een hoge bloeddruk? Vaak niet, en daar schuilt het gevaar.

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, wordt vaak de “stille moordenaar” genoemd. Dit komt omdat een verhoogde bloeddruk in veel gevallen geen merkbare symptomen geeft. Je kunt je dus prima voelen, terwijl je bloeddruk gevaarlijk hoog is en je organen, zoals hart, nieren en ogen, onherstelbare schade oplopen.

Hoewel een significant verhoogde bloeddruk zich soms kan uiten in klachten zoals hoofdpijn, met name in het achterhoofd, ongewone vermoeidheid en een snellere ademhaling bij inspanning, zijn deze symptomen niet specifiek voor hypertensie. Sterker nog, de symptomen die je eventueel ervaart, zijn vaker gerelateerd aan de onderliggende oorzaak van de hoge bloeddruk, dan aan de hoge bloeddruk zelf. Denk hierbij aan aandoeningen die gepaard kunnen gaan met zwakte, misselijkheid, hartkloppingen of opvliegers.

Het is dus een misvatting dat je een hoge bloeddruk altijd “voelt”. Juist omdat het vaak symptoomloos verloopt, is regelmatige controle van je bloeddruk essentieel. Dit geldt temeer naarmate je ouder wordt, overgewicht hebt, rookt, veel alcohol drinkt, een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk hebt, of een ongezonde levensstijl hebt.

Een eenvoudige bloeddrukmeting bij de huisarts, apotheek of zelfs thuis met een betrouwbare bloeddrukmeter, kan potentieel ernstige gezondheidsproblemen voorkomen. Wacht dus niet tot je iets voelt, maar neem het heft in eigen handen en laat je bloeddruk regelmatig controleren. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid op lange termijn.