Waarom zijn mijn katers zo erg?

17 weergave
Emotionele toestand beïnvloedt de intensiteit van een kater aanzienlijk. Negatieve gevoelens als vermoeidheid, verdriet, stress of somberheid, *voorafgaand aan of tijdens* alcoholconsumptie, versterken de katerklachten. De tijdelijke opluchting door alcohol maskeert dit effect, maar vergroot de negatieve gevolgen achteraf.
Opmerking 0 leuk

Waarom zijn mijn katers zo erg?

Na een avondje flink doorzakken, kun je de volgende dag behoorlijk last hebben van een kater. Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en een droge mond zijn slechts enkele van de symptomen waarmee je dan te kampen kunt krijgen. Maar waarom zijn sommige katers erger dan andere?

Emotionele toestand speelt een rol

Eén van de factoren die de intensiteit van een kater beïnvloedt, is je emotionele toestand. Wanneer je alcohol drinkt, terwijl je je vermoeid, verdrietig, gestrest of somber voelt, kunnen de katerklachten erger zijn.

Dit komt omdat alcohol fungeert als een tijdelijke opluchting. Het verdooft je gevoelens en zorgt ervoor dat je je beter voelt. Maar dit effect is slechts tijdelijk. Als de alcohol uitgewerkt is, komen de negatieve gevoelens nog sterker terug.

Negatieve gevoelens versterken de kater

De negatieve gevoelens die je ervaart tijdens of voorafgaand aan alcoholconsumptie, versterken de symptomen van de kater. Dit komt omdat alcohol het centrale zenuwstelsel onderdrukt, waardoor het lichaam minder goed in staat is om de gifstoffen af te breken die bij alcoholconsumptie vrijkomen.

Als je je dus al niet lekker voelt voordat je gaat drinken, is de kans groter dat je de volgende dag een zware kater krijgt. Het is daarom verstandig om alcoholgebruik te vermijden als je je emotioneel niet goed voelt.