Hoe lang duurt een maagbacterie?

0 weergave

Gemerkte fragment herschreven:

De Helicobacter pylori, beter bekend als de maagbacterie, nestelt zich permanent in de maagwand, tenzij een medicijnkuur wordt ingezet. Zonder behandeling blijft de bacterie doorgaans levenslang aanwezig. Een behandeling is echter enkel aan te raden indien de bacterie klachten veroorzaakt. Veel mensen dragen de bacterie zonder symptomen met zich mee.

Opmerking 0 leuk

Hoe lang blijft een maagbacterie (Helicobacter pylori) in je lichaam?

De Helicobacter pylori, kortweg maagbacterie, is een hardnekkige gast. Eenmaal gevestigd in de maagwand, blijft deze bacterie daar doorgaans levenslang aanwezig, tenzij een gerichte behandeling wordt ingezet. Het is dus geen tijdelijke infectie die vanzelf overgaat.

De bacterie graaft zich in de beschermende slijmlaag van de maag, waardoor het immuunsysteem moeite heeft om hem te elimineren. Dit maakt de Helicobacter pylori uniek; de meeste andere bacteriën overleven niet in de zure omgeving van de maag. Zonder behandeling blijft de bacterie zich dus vermenigvuldigen en kan op lange termijn mogelijk tot gezondheidsproblemen leiden, zoals maagzweren of zelfs maagkanker.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen met de Helicobacter pylori klachten ervaart. Sterker nog, een grote meerderheid van de dragers is zich niet eens bewust van de aanwezigheid van de bacterie. In deze gevallen is behandeling meestal niet nodig en wordt de afweging tussen potentiële bijwerkingen van de medicatie en de geringe kans op klachten zorgvuldig gemaakt.

Een behandeling, bestaande uit een combinatie van antibiotica en maagzuurremmers, wordt pas aangeraden wanneer de bacterie klachten veroorzaakt, zoals:

  • Aanhoudende maagpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Opgeblazen gevoel
  • Verlies van eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies

Mocht u dergelijke klachten ervaren, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan via een ademtest, ontlastingsonderzoek of een kijkonderzoek (gastroscopie) vaststellen of de Helicobacter pylori de boosdoener is. Na een succesvolle behandeling wordt de bacterie meestal definitief uitgeroeid. Een controle-onderzoek kan na enkele weken plaatsvinden om te bevestigen dat de bacterie daadwerkelijk verdwenen is.

Kortom, de maagbacterie kan levenslang blijven, tenzij behandeld. Behandeling is echter alleen nodig bij klachten. Raadpleeg bij aanhoudende maagklachten altijd uw huisarts.