Waarom begint buikgriep 's nachts?

17 weergave
De verergering van buikgriepklachten s nachts hangt samen met de circadiane ritmes van het lichaam. Het immuunsysteem functioneert s nachts op volle toeren, resulterend in een versterkte immuunrespons en een intensievere gewaarwording van ziekteverschijnselen, in tegenstelling tot de relatief minder actieve immuunrespons overdag.
Opmerking 0 leuk

Waarom lijkt buikgriep ‘s nachts erger?

De nachtelijke uren lijken een magneet voor ellende, en dat geldt zeker voor buikgriep. Overdag voel je je misschien beroerd, maar zodra je hoofd het kussen raakt, lijken de krampen heviger, het braken dreigender en de algehele malaise ondraaglijker. Waarom verergeren de symptomen van buikgriep juist ‘s nachts? Hoewel het niet zo is dat de buikgriep zelf ‘s nachts begint, kan het wel zo voelen. De verklaring ligt waarschijnlijk in onze biologische klok, oftewel ons circadiaan ritme.

Ons lichaam opereert volgens een intern 24-uurs schema dat allerlei processen regelt, van slapen en waken tot hormoonproductie en – cruciaal in dit geval – de werking van ons immuunsysteem. ‘s Nachts, terwijl wij rusten, draait ons immuunsysteem overuren. Het is dan actiever in het opsporen en bestrijden van indringers, zoals de virussen of bacteriën die buikgriep veroorzaken.

Deze verhoogde immuunactiviteit heeft echter een keerzijde. De strijd tegen de ziekteverwekkers gaat gepaard met de productie van ontstekingsstoffen, zoals cytokines. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij het opruimen van de infectie, maar veroorzaken ook de vervelende symptomen van buikgriep, zoals koorts, pijn en misselijkheid. Doordat het immuunsysteem ‘s nachts actiever is, is ook de productie van deze ontstekingsstoffen hoger. Dit resulteert in een intensievere gewaarwording van de symptomen.

Overdag, wanneer ons immuunsysteem relatief minder actief is, zijn ook de ontstekingsreacties minder heftig. We zijn dan afgeleid door dagelijkse activiteiten en hebben minder aandacht voor ons lichaam, waardoor de symptomen minder op de voorgrond treden. ‘s Nachts, in de rust en stilte, zijn we ons veel bewuster van de signalen die ons lichaam afgeeft. De verhoogde immuunrespons en de bijbehorende ontstekingsreacties worden daardoor sterker ervaren.

Het is dus niet zo dat de buikgriep zelf ‘s nachts begint of verergert, maar de waarneming van de symptomen is intenser door de verhoogde activiteit van ons immuunsysteem en het gebrek aan afleiding. Het is alsof het volume van de symptomen ‘s nachts hoger wordt gezet. Dit verklaart waarom buikgriep zo veel ellendiger kan aanvoelen in de donkere uren.