Kan een werkgever je verplichten om op gesprek te komen?
Een werkgever kan tijdens ziekte een gesprek vragen voor re-integratie, met inachtneming van de gezondheid van de werknemer. Het gesprek mag niet worden gebruikt om te beoordelen of de werknemer daadwerkelijk ziek is.
Mag je baas je oproepen voor een gesprek als je ziek bent? De fijne lijn tussen re-integratie en controle
Ziek zijn is vervelend, punt. Je wilt je rustig herstellen en niet denken aan werk. Maar wat als je baas je belt en vraagt om op gesprek te komen, ondanks je ziekte? Mag dat zomaar? Het antwoord is genuanceerd en hangt af van de situatie.
Het korte antwoord: Ja, in principe kan een werkgever je vragen om op gesprek te komen tijdens je ziekte, maar met belangrijke restricties. De nadruk ligt hierbij op re-integratie en ondersteuning, niet op het controleren van je ziekte.
De rol van re-integratie
De wetgeving omtrent ziekteverzuim is er mede op gericht om werknemers zo snel en soepel mogelijk weer aan het werk te krijgen, uiteraard met respect voor hun gezondheid. Dit wordt re-integratie genoemd. Een gesprek tijdens ziekteverzuim kan dan ook een belangrijk onderdeel van dit proces zijn. De werkgever wil dan wellicht:
- Inzicht krijgen in je situatie: Hoe gaat het met je? Wat zijn je vooruitzichten? Wat zijn de belemmeringen voor terugkeer?
- Mogelijke aanpassingen bespreken: Zijn er aanpassingen op de werkvloer, in taken of werktijden nodig om je te helpen terugkeren?
- De mogelijkheden tot re-integratie verkennen: Welke stappen kunnen we samen zetten om je weer (gedeeltelijk) aan het werk te krijgen?
De grenzen van het gesprek
Het is cruciaal dat het gesprek gevoerd wordt met de juiste intentie en binnen de wettelijke kaders. De werkgever mag absoluut niet:
- Je ziekte in twijfel trekken of je controleren: Het gesprek mag absoluut niet gebruikt worden om te beoordelen of je wel echt ziek bent. Dit is de taak van de bedrijfsarts. De werkgever moet vertrouwen op je ziekmelding en de beoordeling van de bedrijfsarts.
- Druk uitoefenen om (te vroeg) weer te beginnen: Je baas mag je niet forceren om terug te keren naar je werk als je daar nog niet klaar voor bent.
- Onaangename of stressvolle vragen stellen: Het gesprek moet gericht zijn op oplossingen en ondersteuning, niet op het creëren van meer stress of druk.
Wat als je je niet goed voelt bij een gesprek?
Het is belangrijk om je eigen grenzen aan te geven. Voel je je niet goed genoeg om een gesprek te voeren, dan mag je dit aangeven. Overleg met je werkgever over een ander moment of een andere manier van communiceren, bijvoorbeeld per telefoon of e-mail. Het is belangrijk om open te communiceren over je behoeften en angsten.
De rol van de bedrijfsarts
In veel gevallen zal de bedrijfsarts ook betrokken zijn bij het re-integratieproces. Hij of zij is de onafhankelijke expert die de werkgever en werknemer kan adviseren over de beste aanpak. Het kan nuttig zijn om het gesprek met je werkgever voor te bereiden in overleg met de bedrijfsarts.
Conclusie
Een gesprek tijdens ziekteverzuim kan een waardevol instrument zijn voor re-integratie, mits het op de juiste manier wordt ingezet. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je rechten en plichten en dat je open communiceert met je werkgever. Weet dat je niet verplicht bent om je ziekte te verdedigen, maar wel om mee te werken aan een passende re-integratie. Door transparant en respectvol te communiceren, kan je samen met je werkgever werken aan een succesvolle terugkeer naar het werk, wanneer je er klaar voor bent.
#Verplicht Gesprek#Werkgever Gesprek#Werknemer RechtenCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.