Welke rechten heb je als werknemer bij ziekte?

0 weergave

Tijdens ziekte ontvang je 70% van je laatstverdiende loon, tot een minimum van het wettelijk minimumloon. De eerste 52 weken wordt dit betaald door de werkgever, en daarna door het UWV. Controleer je arbeidscontract of cao voor eventuele aanvullende regelingen.

Opmerking 0 leuk

Ziek op je werk: Welke rechten heb jij?

Niemand zit te wachten op ziekte, maar het overkomt ons allemaal wel eens. Wat zijn dan je rechten als werknemer? Hoeveel salaris krijg je doorbetaald en hoe lang? Hieronder een overzicht, met enkele belangrijke nuances die vaak over het hoofd worden gezien.

De basisregel is dat je tijdens ziekte recht hebt op doorbetaling van 70% van je laatstverdiende loon. Let op: er geldt wel een maximum, gekoppeld aan het wettelijk maximumdagloon. Dit betekent dat je, ook al verdien je veel meer, toch ‘geplafonneerd’ kunt worden in de hoogte van je ziekte-uitkering. Aan de onderkant is er ook een vangnet: je ontvangt minimaal het wettelijk minimumloon (mits je voltijds werkt).

Je werkgever is verantwoordelijk voor de loondoorbetaling gedurende de eerste 52 weken van je ziekte. Na deze periode neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de betaling over, mits je aan de voorwaarden voldoet voor een Ziektewet-uitkering.

De kleine lettertjes: Waar je extra op moet letten:

  • Cao en arbeidscontract: De wettelijke 70% is een minimum. Je cao of arbeidscontract kan een hogere doorbetaling regelen, bijvoorbeeld 100% gedurende een bepaalde periode. Controleer deze documenten dus goed! Sommige cao’s kennen ook een opbouw in de percentage doorbetaling, bijvoorbeeld 80% in het eerste jaar en 70% in het tweede ziektejaar.
  • Proeftijd: Tijdens je proeftijd kan je werkgever je ontslaan, ook als je ziek bent. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, zoals het tijdig melden van je ziekte. Raadpleeg hiervoor je contract en eventueel een juridisch adviseur.
  • Re-integratie: Zowel jij als je werkgever hebben een verplichting om mee te werken aan je re-integratie. Dit betekent actief zoeken naar mogelijkheden om weer aan het werk te gaan, al dan niet aangepast. Je werkgever moet een plan van aanpak opstellen en jij moet hieraan meewerken.
  • Ziek melden: Meld je altijd zo snel mogelijk ziek bij je werkgever, volgens de procedure die binnen je bedrijf geldt. Goede communicatie is essentieel.
  • Eigen risico: In sommige gevallen kan er sprake zijn van een eigen risico bij de doorbetaling van je loon tijdens ziekte. Dit is echter uitzonderlijk en moet expliciet in je contract of cao zijn vastgelegd.

Kortom, het is belangrijk om je goed te informeren over je rechten en plichten bij ziekte. Lees je contract en cao aandachtig door en aarzel niet om bij twijfel advies in te winnen bij een vakbond of een juridisch loket. Een goede voorbereiding kan veel stress en onzekerheid besparen in een toch al lastige situatie.