Wat zijn wettelijke annuleringsvoorwaarden?

13 weergave
Annulering is niet wettelijk geregeld. Een annulering betekent dat je de verkoper vrijwaart van de verplichtingen uit de overeenkomst, maar je bent zelf wel gebonden. Een annulering zonder wettelijke basis brengt vaak kosten met zich mee.
Opmerking 0 leuk

Wat zijn wettelijke annuleringsvoorwaarden?

Introductie

In het Nederlandse recht is annulering van een overeenkomst niet specifiek wettelijk geregeld. Dit betekent dat er geen algemene regels zijn die bepalen onder welke omstandigheden een overeenkomst wel of niet kan worden geannuleerd.

Gevolgen van annulering

Wanneer een overeenkomst wordt geannuleerd, vervalt de verplichting van beide partijen om de overeenkomst na te komen. De partij die de overeenkomst annuleert, wordt echter niet ontslagen van de verplichtingen die zij al was aangegaan voordat de overeenkomst werd geannuleerd.

Annulering zonder wettelijke basis

In de meeste gevallen zal annulering van een overeenkomst zonder wettelijke basis kosten met zich meebrengen. Dit komt omdat de andere partij schade kan lijden doordat de overeenkomst niet wordt nagekomen. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval.

Wettelijke grond voor annulering

In sommige gevallen kan een overeenkomst wel op basis van de wet worden geannuleerd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

  • Er sprake is van dwaling, dwang of bedrog
  • De overeenkomst in strijd is met de openbare orde of goede zeden
  • De overeenkomst is nietig omdat deze in strijd is met dwingend recht

Conclusie

Annulering van een overeenkomst in Nederland is niet wettelijk geregeld. In de meeste gevallen zal annulering zonder wettelijke basis kosten met zich meebrengen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij een overeenkomst wel op basis van de wet kan worden geannuleerd.