Wie is er nog meer verantwoordelijk voor het signaleren en melden van bijwerkingen van medicatie?

13 weergave
Naast Lareb, waar u bijwerkingen kunt melden, spelen artsen en apothekers een cruciale rol. Zij beschikken over de expertise om bijwerkingen te herkennen en u te adviseren. De meldingsplicht geldt ook voor hen, zodat het CBG een volledig beeld krijgt van mogelijke problemen met geneesmiddelen.
Opmerking 0 leuk

Naast Lareb, wie is nog meer verantwoordelijk voor het signaleren en melden van bijwerkingen van medicijnen?

Het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen is cruciaal om de veiligheid van patiënten te waarborgen en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Naast het Landelijk Centrum Expertisecentrum Geneesmiddelen (Lareb), waar patiënten en consumenten bijwerkingen direct kunnen melden, spelen ook andere zorgprofessionals een cruciale rol in dit proces.

Artsen

Artsen zijn als eerstelijnszorgverleners primair verantwoordelijk voor het signaleren en melden van bijwerkingen. Zij hebben uitgebreide kennis en ervaring met het voorschrijven en bewaken van medicijnen, waardoor ze veel eerder bijwerkingen kunnen herkennen dan patiënten. Bovendien kunnen artsen bijwerkingen beoordelen in de context van de medische geschiedenis van de patiënt en andere factoren, zoals comorbiditeiten en gelijktijdige medicatie.

Apothekers

Apothekers zijn ook essentieel in het melden van bijwerkingen. Ze zijn deskundig in medicijnen en kunnen patiënten uitgebreid informeren over de mogelijke risico’s en bijwerkingen van hun medicatie. Apothekers houden ook een overzicht van de medicijnen die een patiënt gebruikt, waardoor ze potentiële interacties en bijwerkingen kunnen identificeren.

Meldingsplicht

De meldingsplicht voor bijwerkingen is niet alleen van toepassing op patiënten, maar ook op artsen en apothekers. Dit betekent dat zij wettelijk verplicht zijn om alle ernstige en onverwachte bijwerkingen te melden aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Ernstige bijwerkingen zijn levensbedreigend, leiden tot invaliditeit, veroorzaken geboorteafwijkingen of vereisen een medische interventie.

Door bijwerkingen te melden, stellen artsen en apothekers het CBG in staat om een volledig beeld te krijgen van mogelijke problemen met geneesmiddelen. Dit stelt het CBG in staat om tijdig maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van de voorschrijfinstructies of het terugtrekken van een medicijn van de markt, om de veiligheid van patiënten te beschermen.

Conclusie

Het melden van bijwerkingen van medicijnen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van patiënten, artsen en apothekers. Lareb biedt een eenvoudig platform voor patiënten om hun ervaringen te delen, terwijl artsen en apothekers een essentiële rol spelen bij het herkennen en melden van bijwerkingen. Door hun expertise en de wettelijke meldingsplicht kunnen artsen en apothekers samen bijdragen aan de veiligheid van patiënten en de verbetering van de gezondheidszorg.