Er 31. december en arbejdsdag?

5 udsigt

Selvom jul- og nytårsaftensdag falder i slutningen af december, er de juridisk set almindelige arbejdsdage. Medmindre din ansættelseskontrakt eller en aftale med din arbejdsgiver giver dig ret til betalt fri, forventes det, at du udfører dit arbejde som sædvanligt. Afvigelser fra dette kræver specifikke aftaler eller klausuler, der garanterer frihed disse dage.

Kommentar 0 kan lide

Er 31. december en arbejdsdag? Afhænger det af din aftale!

Jul og nytår nærmer sig, og for mange danskere melder spørgsmålet sig: Er 31. december en arbejdsdag? Svaret er desværre ikke et simpelt ja eller nej. Mens kalenderen viser en almindelig dag, afhænger din ret til frihed på årets sidste dag helt af din individuelle aftale med din arbejdsgiver.

Lovgivningen giver ikke automatisk fri på hverken juleaften, juledag, nytårsaften eller nytårsdag. Disse dage er ikke officielle helligdage i Danmark, der automatisk medfører fridage for alle lønmodtagere. Ferie- og helligdagslovgivningen omhandler specifikke helligdage, og 31. december er ikke blandt disse.

Det betyder, at du som medarbejder forventes at arbejde på 31. december, medmindre der er specifikke aftaler i din ansættelseskontrakt eller i en kollektiv overenskomst, der giver dig ret til frihed denne dag. En mundtlig aftale kan også være gældende, men skriftlig dokumentation er naturligvis altid at foretrække.

Mange arbejdspladser vælger dog at give medarbejderne fri på nytårsaften – enten som en tradition, en godtgørelse for hårdt arbejde i løbet af året, eller som et incitament til medarbejdertilfredshed. Men denne frihed er ikke en rettighed, men en gave fra arbejdsgiveren. Hvis du ønsker frihed på 31. december, er det derfor vigtigt at:

  • Tjekke din ansættelseskontrakt: Står der noget om fridage i forbindelse med jul og nytår?
  • Spørge din leder: Hvis kontrakten ikke nævner det, er det vigtigt at tale åbent med din leder om dine ønsker og mulighederne for at få fri.
  • Være realistisk: Husk at din arbejdsplads kan have særlige behov i jule- og nytårsperioden, og at det kan være svært at få fri, hvis det forstyrrer driften.

Konklusionen er klar: 31. december er i udgangspunktet en arbejdsdag. Din ret til frihed på denne dag afhænger udelukkende af den aftale, du har med din arbejdsgiver. Så sørg for at få det på plads i god tid, for at undgå ubehagelige overraskelser i slutningen af året.