Hvad er forskellen på Patientklagenævnet og Patientstatningen?
Styrelsen for Patientklager behandler utilfredshed med den sundhedsfaglige behandling, du har modtaget. Hvis du derimod har lidt en skade under behandling, undersøgelse, pleje eller som følge af medicin, skal du søge erstatning fra Patienterstatningen. Det er altså to forskellige instanser, der håndterer henholdsvis klager over behandlingen og krav om økonomisk kompensation for skader.
Patientklagenævnet vs. Patienterstatningen: Forstå forskellen
I mødet med sundhedsvæsenet kan man desværre opleve situationer, hvor man enten er utilfreds med behandlingen eller har pådraget sig en skade. Når det sker, er det vigtigt at vide, hvor man skal henvende sig. Patientklagenævnet og Patienterstatningen er to forskellige instanser, der hjælper borgere i disse situationer. Men hvad er egentlig forskellen, og hvornår skal man kontakte den ene frem for den anden? Lad os dykke ned i det.
Patientklagenævnet: Når du er utilfreds med behandlingen
Patientklagenævnet, nu en del af Styrelsen for Patientklager, er din adgang til at klage over den sundhedsfaglige behandling, du har modtaget. Det betyder, at du kan klage, hvis du er utilfreds med for eksempel:
- Manglende information: Har du ikke fået tilstrækkelig eller forståelig information om din sygdom eller behandling?
- Forkert diagnose: Mener du, at du er blevet fejldiagnosticeret?
- Uhensigtsmæssig behandling: Er du utilfreds med den konkrete behandling, du har modtaget?
- Dårlig kommunikation: Har du oplevet dårlig kommunikation eller manglende respekt fra personalet?
Patientklagenævnet tager stilling til, om behandlingen har været i overensstemmelse med god sundhedsfaglig praksis. De vurderer, om der er begået fejl i behandlingen, og kan give sundhedspersonalet kritik, hvis det er tilfældet. Det er vigtigt at huske, at formålet med klagenævnet er at lære af fejlene og forbedre kvaliteten af sundhedsvæsenet. Klagenævnet kan dog ikke tilkende dig økonomisk kompensation.
Patienterstatningen: Når du har lidt en skade under behandlingen
Patienterstatningen er derimod din adgang til økonomisk kompensation, hvis du har lidt en skade som følge af din behandling. Denne skade kan være opstået under:
- Behandling: Selve behandlingen af din sygdom.
- Undersøgelse: Undersøgelser, der er foretaget for at diagnosticere din sygdom.
- Pleje: Den pleje du har modtaget i forbindelse med din sygdom.
- Medicin: Bivirkninger eller skader som følge af medicin.
For at få erstatning skal der være en sandsynlighedsovervægt for, at skaden skyldes behandlingen. Det vil sige, at det skal være mere sandsynligt, at skaden er forårsaget af behandlingen end af din oprindelige sygdom. Patienterstatningen vurderer, om du har ret til erstatning for eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste, varige mén eller udgifter til behandling.
Kort sagt: Utilfredshed vs. Skade
Den helt klare forskel ligger i fokus. Klager du, er du utilfreds med behandlingen, og Patientklagenævnet kan vurdere, om der er begået fejl. Søger du erstatning, har du lidt en skade, og Patienterstatningen kan vurdere, om du har ret til økonomisk kompensation.
Hvad skal jeg gøre?
Hvis du er i tvivl om, hvilken instans du skal kontakte, kan du kontakte begge for at få vejledning. Det er vigtigt at være opmærksom på tidsfristerne for at klage eller søge erstatning, da de kan variere.
Forhåbentlig har denne artikel gjort det lidt klarere, hvad forskellen er på Patientklagenævnet og Patienterstatningen, så du ved, hvor du skal henvende dig, hvis du oplever problemer i forbindelse med din behandling. Husk, at begge instanser er til for at hjælpe dig og sikre, at du får den bedst mulige behandling og kompensation, hvis uheldet er ude.
#Patientklage#Patientkompensation#PatientrettighederKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.