Hoe weet je of je een dertiende maand krijgt?

7 weergave

Of je recht hebt op een dertiende maand, vind je terug in je cao, personeelshandboek of individuele contract. Deze documenten specificeren de voorwaarden en eventuele uitbetalingsregelingen voor een eindejaarsbonus of dertiende maand. Controleer deze bronnen zorgvuldig voor duidelijkheid.

Opmerking 0 leuk

Heb ik recht op een dertiende maand? Zo kom je erachter!

Veel werknemers kijken uit naar een extraatje aan het einde van het jaar, zoals een dertiende maand. Maar hoe weet je nu zeker of je daar ook recht op hebt? Helaas is er geen algemene regel die voor iedereen geldt. Of jij een dertiende maand ontvangt, hangt af van de afspraken die gemaakt zijn binnen jouw bedrijf. Hieronder lees je hoe je dit kunt uitzoeken:

Duik in de documenten:

De sleutel tot het antwoord ligt in de volgende documenten:

  • Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO): Veel CAO’s bevatten afspraken over een eindejaarsuitkering, al dan niet in de vorm van een dertiende maand. Soms is het verplicht, soms optioneel voor de werkgever. Zoek de CAO die van toepassing is op jouw branche en functie op. Je kunt deze vaak online vinden of opvragen bij je werkgever of vakbond.

  • Personeelshandboek: Ook in het personeelshandboek kan informatie staan over een eventuele dertiende maand. Hierin staan vaak de interne regelingen en procedures van het bedrijf beschreven.

  • Individuele arbeidsovereenkomst: In sommige gevallen worden afspraken over een dertiende maand vastgelegd in je individuele contract. Controleer dit contract grondig, let hierbij ook op clausules over een eindejaarsuitkering, bonus of gratificatie.

Let op de details:

Naast het of van een dertiende maand, is het ook belangrijk om te kijken naar het hoe. De documenten die je raadpleegt, specificeren vaak ook:

  • De hoogte van de uitkering: Is het een volledige maandsalaris, een percentage daarvan, of een vast bedrag?
  • De uitbetalingsdatum: Wanneer kun je de uitkering verwachten? Dit is vaak in november of december.
  • Voorwaarden: Zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan de uitkering, zoals een minimale diensttijd of een bepaald prestatieniveau?

Nog steeds geen duidelijkheid? Vraag het na!

Als je na het controleren van deze documenten nog steeds twijfelt, neem dan contact op met je leidinggevende, HR-afdeling of de ondernemingsraad. Zij kunnen je verder helpen en duidelijkheid verschaffen over jouw recht op een dertiende maand. Wacht hier niet te lang mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.