Is vlees van de slager minder bewerkt?

11 weergave
De bewerking van vlees hangt af van de winkel en de bereidingswijze. Onbewerkt vlees is puur vlees, zonder toegevoegde zouten, conserveringsmiddelen of andere toevoegingen die de houdbaarheid verlengen. Kruiden, paneren, malen of roken classificeren het als bewerkt.
Opmerking 0 leuk

Is vlees van de slager minder bewerkt?

De aanname dat vlees van de slager per definitie minder bewerkt is dan vlees uit de supermarkt, is een misvatting. Hoewel slagers vaak een ambachtelijk imago hebben en bekend staan om hun verse producten, hangt de mate van bewerking af van zowel de specifieke slager als de bereidingswijze van het vlees. Het is dus niet zo zwart-wit als het lijkt.

Onbewerkt vlees, in de zuiverste vorm, is puur vlees. Denk aan een biefstuk direct van de koe, zonder enige toevoegingen. Dit soort vlees is zeldzaam in de detailhandel, omdat het een zeer korte houdbaarheid heeft. Zowel slagers als supermarkten nemen daarom maatregelen om de levensduur te verlengen en de smaak te verbeteren.

De crux zit hem in de soort bewerking. Het toevoegen van zouten, nitrieten, fosfaten of andere conserveringsmiddelen, classificeert vlees direct als bewerkt. Dit gebeurt zowel in fabrieken die leveren aan supermarkten als bij sommige slagers. Vraag je slager dus expliciet naar de ingrediënten als je zeker wilt weten dat je onbewerkt vlees koopt.

Ook bewerkingen zoals kruiden, paneren, marineren, malen, roken of voorverpakken in porties, veranderen de classificatie naar ‘bewerkt’. Je slager kan bijvoorbeeld gekruide hamburgers verkopen of gemarineerde kippenspiesjes. Hoewel dit lekker en gemakkelijk kan zijn, is het wel degelijk bewerkt vlees. Een biefstuk die de slager voor je portioneert en vacuüm verpakt, is dan weer minder bewerkt, maar valt technisch gezien ook niet meer onder de noemer ‘onbewerkt’.

Het voordeel van de slager is dat je vaak direct kunt vragen naar de herkomst en bereidingswijze van het vlees. Een goede slager geeft je graag inzicht in de gebruikte ingrediënten en processen. Daardoor heb je meer controle over wat je koopt en kun je een bewuste keuze maken voor minder bewerkt vlees. Blind vertrouwen op het ‘slagersimago’ is echter niet voldoende. Stel kritische vragen en informeer jezelf om de beste keuze te maken voor jouw gezondheid en voorkeur. Uiteindelijk draait het om transparantie en bewustwording van de consument.