Kan je gehakt nog eten na de houdbaarheidsdatum?

6 weergave

Gooi gehakt na de houdbaarheidsdatum in de prullenbak. Hoewel de verleiding groot kan zijn om te gokken, is het risico op bacteriële groei en voedselvergiftiging aanzienlijk verhoogd. Zelfs als het er nog goed uitziet en ruikt, kunnen schadelijke micro-organismen zich snel vermenigvuldigen, waardoor het onveilig is om te consumeren.

Opmerking 0 leuk

Gehakt over de datum? Niet doen!

De houdbaarheidsdatum op een pak gehakt is er niet voor niets. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je neus te gebruiken en te denken “ach, het ruikt nog goed”, is het spelen met vuur (of in dit geval, met bacteriën). Gooi gehakt dat over de datum is dan ook resoluut in de prullenbak.

Waarom is dat zo belangrijk? Gehakt is een zeer bederfelijk product. Het grote oppervlak van het fijngemalen vlees biedt een ideale voedingsbodem voor bacteriën zoals Salmonella en E. coli. Deze micro-organismen kunnen zich, zeker bij kamertemperatuur, razendsnel vermenigvuldigen. Koelen vertraagt dit proces wel, maar stopt het niet volledig. Zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, neemt het risico op een gevaarlijke hoeveelheid bacteriën exponentieel toe.

Het feit dat gehakt er nog goed uitziet en ruikt, zegt helaas niets over de aanwezigheid van deze schadelijke bacteriën. Ze zijn onzichtbaar, geurloos en smaakloos. Je kunt dus onmogelijk met het blote oog, je neus of je tong vaststellen of het gehakt nog veilig is om te eten. Voedselvergiftiging is een zeer onaangename ervaring, met symptomen als misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen. In sommige gevallen kan het zelfs ernstige gevolgen hebben, vooral voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Kortom: neem geen risico met je gezondheid. Wees verstandig en gooi gehakt dat over de datum is direct weg. De paar euro die je bespaart door het toch te gebruiken, wegen niet op tegen de mogelijke kosten van een doktersbezoek of een paar dagen ziekteverlof. Een nieuwe portie vers gehakt kopen is een veel veiligere en uiteindelijk goedkopere keuze.