Wat gebeurt er als je 24u niet eet?

12 weergave
Voor gezonde volwassenen is een vastenperiode van 24 uur meestal veilig, zonder negatieve gevolgen. Het lichaam kan dan putten uit zijn energie-reserves. Na 24 uur, tot maximaal 48 uur, zijn er meestal geen significante problemen.
Opmerking 0 leuk

Wat gebeurt er als je 24 uur niet eet?

Voor gezonde volwassenen is een vastenperiode van 24 uur meestal veilig, zonder negatieve gevolgen. De eerste paar uur nadat je hebt gegeten, put je lichaam energie uit de glucose die vrijkomt uit de vertering van voedsel. Wanneer deze glucosevoorraad leeg is, schakelt je lichaam over op andere energiebronnen, zoals opgeslagen vet en eiwitten.

De eerste 12 uur

Gedurende de eerste 12 uur van vasten zal je lichaam zijn glycogeenvoorraad opmaken, wat een vorm van opgeslagen glucose is. Glycogeen is voornamelijk opgeslagen in de lever en spieren. Zodra het glycogeen op is, zal je lichaam beginnen met het afbreken van vetzuren voor energie. Dit proces, bekend als lipolyse, komt vrij vetzuren en glycerol in de bloedbaan.

De volgende 12 uur

Tijdens de volgende 12 uur zal je lichaam doorgaan met het afbreken van vetzuren voor energie. Daarnaast zal het ook beginnen met het afbreken van eiwitten, een proces dat gluconeogenese wordt genoemd. Gluconeogenese is de omzetting van niet-koolhydraatbronnen, zoals eiwitten, in glucose.

Na 24 uur

Na 24 uur vasten zijn er meestal geen significante problemen. Je lichaam is aangepast aan het gebruik van vetzuren en eiwitten voor energie. Je kunt echter wel een aantal milde symptomen ervaren, zoals:

  • Honger
  • Dorst
  • Lichte vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Belangrijk om te onthouden:

  • Vasten langer dan 24 uur wordt niet aanbevolen voor gezonde volwassenen.
  • Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hartproblemen, moeten voorzichtig zijn met vasten.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mogen niet vasten.
  • Als je je onwel voelt tijdens het vasten, stop dan en neem contact op met een arts.