Hoe werkt fiscale bijtelling op loonstrook?
Wat is fiscale bijtelling en hoe werkt het op mijn loonstrook?
Rijd je zakelijk in een auto die je ook privé gebruikt? Dan betaal je fiscale bijtelling. Dit is een extra belasting die je moet betalen over het privégebruik van je auto.
Maar hoe werkt dat precies? Je ziet de fiscale bijtelling niet direct op je loonstrook staan. In plaats daarvan wordt een bedrag, meestal aangeduid als ‘Privégebruik auto’, bij je brutosalaris opgeteld.
De Belastingdienst beschouwt dit als loon in natura, wat betekent dat je hierover belasting moet betalen. De berekening van deze bijtelling vindt elders plaats, maar het eindresultaat is zichtbaar op je loonstrook.
Hoe wordt de bijtelling berekend?
De fiscale bijtelling hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- De cataloguswaarde van de auto
- Het aantal kilometers dat je privé rijdt
- Het type brandstof dat je auto gebruikt
- De CO2-uitstoot van je auto
De Belastingdienst heeft een complex systeem met bijtellingspercentages voor verschillende auto’s. Deze percentages worden elk jaar aangepast.
Waarom zie ik de bijtelling niet direct?
De fiscale bijtelling wordt niet direct op je loonstrook vermeld omdat de berekening complex is. Jouw werkgever heeft alle benodigde informatie om de bijtelling te berekenen en voegt deze bij je brutosalaris.
Waar vind ik meer informatie over fiscale bijtelling?
Je kunt meer informatie vinden op de website van de Belastingdienst. Daar vind je ook rekentools om te bepalen hoeveel bijtelling je moet betalen.
Tip: Vraag je werkgever of salarisadministratie om een toelichting op de berekening van je fiscale bijtelling. Zo krijg je meer inzicht in hoe dit onderdeel van je loonstrook tot stand komt.
#Bijtelling#Fiscale#LoonstrookCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.