Wat gebeurt er met verlof als je ziek bent?

12 weergave
Als je ziek wordt tijdens je verlof, wordt je verlof opgeschort voor de duur van je ziekte. Je kunt dan later je verlof hernemen. Dit geldt voor zowel betaald als onbetaald verlof. Je werkgever moet je hierover informeren als je ziek wordt.
Opmerking 0 leuk

Ziekte tijdens verlof: wat zijn je rechten?

Een welverdiende vakantie of een langverwachte periode van ouderschapsverlof. De planning is gemaakt, de koffers staan klaar en dan… slaat de ziekte toe. Wat gebeurt er dan met je verlof? Een veelvoorkomende vraag waar het antwoord op minder eenvoudig is dan het lijkt. Kort gezegd: je verlof wordt onderbroken, maar niet per se verloren.

Het is belangrijk om te onderscheiden tussen betaald en onbetaald verlof, hoewel het principe in beide gevallen gelijk is. Wordt je ziek tijdens een periode van betaald verlof, zoals vakantie of wettelijk vakantieverlof, dan wordt dit verlof opgeschort. De dagen waarop je ziek bent, worden niet in mindering gebracht op je verlof. Zodra je hersteld bent, kun je je verlof gewoon hervatten. Dit geldt voor alle soorten betaald verlof, van vakantiedagen tot ziekteverlof (weliswaar met een andere procedure). Je werkgever is in dit geval verplicht om je betaalde verlof te garanderen, zelfs na je herstel.

Bij onbetaald verlof, zoals bijvoorbeeld onbetaald verlof voor studie of zorgverlof, is de situatie iets anders, maar het principe blijft hetzelfde. Ook hier wordt het verlof opgeschort, en je bent niet verplicht om je verlof in te leveren. Echter, heb je geen recht op doorbetaling van loon gedurende je ziekte. Je behoudt wel het recht om je onbetaald verlof op een later moment, na je herstel, op te nemen. De periode van ziekte wordt dan in feite bijgevoegd aan je verlofperiode.

Het is cruciaal om je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van je ziekte. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen rechten, maar ook om praktische regelingen te treffen. Informatie over je ziekte, inclusief een eventueel medisch attest, is essentieel voor een correcte afhandeling. Je werkgever kan je hierbij verder adviseren en de correcte procedure uitleggen. Onthoud dat open communicatie in deze situaties van groot belang is.

Denk eraan dat de specifieke regels rond ziekte tijdens verlof kunnen variëren afhankelijk van je contract, de CAO die van toepassing is en de wetgeving. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je arbeidsovereenkomst of neem contact op met je werkgever of een vakbond voor specifiek advies op maat. Vermijd onduidelijkheid en bescherm je rechten door tijdig en correct te communiceren over je ziekte tijdens je verlofperiode. Een heldere communicatie met je werkgever voorkomt onnodige discussies en zorgt voor een soepele hervatting van je verlof na je herstel. Het is dan ook verstandig om voorafgaand aan je verlof, de mogelijkheden en procedures met je werkgever te bespreken, om zo mogelijke misverstanden te voorkomen.