Kan man komme ud af en købsaftale?

1 udsigt

Køberen har ifølge lov en fortrydelsesret på seks hverdage, fra sælger har underskrevet købsaftalen. Det betyder, at køberen kan trække sig fra aftalen inden for denne periode.

Kommentar 0 kan lide

Kan du slippe for den uønskede aftale? En guide til at komme ud af en købsaftale

At underskrive en købsaftale kan føles som en bindende beslutning, men virkeligheden er nuanceret. Det er ikke altid lige til at trække sig fra en aftale, men der er flere veje ud, afhængigt af situationen. Myten om en generel fortrydelsesret på seks hverdage er desværre ikke altid korrekt. Den korte svar er: nej, man har ikke automatisk seks dages fortrydelsesret til alle købsaftaler. Lovgivningen er kompleks og afhænger af flere faktorer, herunder aftalens karakter og hvorvidt købet er foretaget af en forbruger eller en virksomhed.

Forbrugerkøb og fortrydelsesret:

For forbrugere gælder specifik lovgivning, der giver en fortrydelsesret i visse situationer. Denne ret varierer dog afhængigt af købet. Det er ikke korrekt, at en underskrevet aftale giver automatisk seks dages fortrydelsesret. Hvis købet er foretaget online, eller hvis sælger eksplicit har oplyst om en fortrydelsesret, har du som regel 14 dages fortrydelsesret fra du modtager varen. Denne ret gælder dog kun for visse varer og tjenester og er ikke en universel regel for alle købsaftaler. Det er altid vigtigt at læse betingelserne grundigt. Uden en eksplicit fortrydelsesret, eller hvis købet ikke er omfattet af forbrugerbeskyttelsesregler, er der ikke nogen automatisk fortrydelsesret.

Uden for forbrugerkøb:

I købsaftaler mellem virksomheder eller mellem en virksomhed og en ikke-forbruger, er der sjældent en automatisk fortrydelsesret. Her gælder de generelle aftaleretlige principper. En underskrevet købsaftale er normalt bindende. At trække sig fra en sådan aftale vil typisk kræve samtykke fra den anden part eller særlige omstændigheder.

Hvornår kan man komme ud af en købsaftale?

Selvom en fortrydelsesret ikke altid eksisterer, kan der være andre veje ud af en aftale:

  • Manglende opfyldelse: Hvis sælger ikke lever op til aftalen, f.eks. leverer en mangelfuld vare eller slet ikke leverer, kan køber have ret til at hæve købet.
  • Væsentlig misforståelse: Hvis der er en væsentlig misforståelse mellem køber og sælger omkring aftalens indhold, kan aftalen være ugyldig.
  • Aftalebrud: Hvis en af parterne bryder aftalen, kan den anden part have ret til at hæve aftalen.
  • Gensidighed: Køber og sælger kan blive enige om at ophæve aftalen. Dette kræver gensidig accept.
  • Ugyldighed: Hvis købsaftalen er indgået under tvang, svig eller andet urimeligt pres, kan aftalen være ugyldig.

Det er afgørende at søge professionel rådgivning:

Det er vigtigt at huske, at lovgivningen omkring købsaftaler er kompleks. Hvis du er i tvivl om dine rettigheder eller muligheder for at trække dig fra en købsaftale, er det altid tilrådeligt at søge juridisk rådgivning fra en advokat eller en anden kompetent myndighed. Den information, der er givet her, er ikke juridisk rådgivning, men en generel orientering. En advokat kan vurdere din specifikke situation og give dig relevant vejledning.