Kan man fortryde en købsaftale?
Ved køb af bolig har køberen en lovbestemt mulighed for at træde tilbage fra aftalen. Denne fortrydelsesret gælder i seks hverdage, startende fra den dato, hvor både køber og sælger har underskrevet den endelige købsaftale. Inden for denne periode kan køberen altså annullere handlen, selvom begge parter i princippet er bundet af aftalen.
Fortrydelsesret ved køb – mere end bare boligkøb
Mange forbinder fortrydelsesret med online shopping, hvor man har 14 dage til at returnere varer. Men vidste du, at der også findes en fortrydelsesret ved køb af fast ejendom, og at reglerne her er anderledes? Ja, det er rigtigt! Og det stopper ikke der. Fortrydelsesret er et komplekst emne, der strækker sig ud over disse to områder. Lad os dykke ned i det.
Som nævnt har man ved boligkøb en lovbestemt fortrydelsesret på seks hverdage efter underskrift af den endelige købsaftale. Denne seks-dages frist er uafhængig af finansiering, vurdering eller andre betingelser i handlen. Køber kan fortryde uden at give nogen begrundelse og får typisk den betalte udbetaling retur. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at køber skal betale et gebyr til sælger ved udnyttelse af fortrydelsesretten – typisk 1% af købesummen. Dette gebyr kompenserer sælger for den ulejlighed og de udgifter, der er forbundet med at handlen går i vasken.
Men hvad med andre typer køb? Her er billedet mere broget. Fortrydelsesret er ikke en generel regel ved køb af fysiske varer i en fysisk butik. Har du købt en trøje, du fortryder, er det op til butikkens returpolitik, om du kan bytte den eller få pengene tilbage. Anderledes er det med køb foretaget uden for sælgers faste forretningssted, eksempelvis på en messe, via telefonsalg eller online. Her gælder forbrugeraftalelovens regler om fortrydelsesret på 14 dage.
Ved køb af brugte varer, eksempelvis fra en privatperson via en online markedsplads, er fortrydelsesretten ikke automatisk gældende. Sælger skal aktivt oplyse om fortrydelsesretten, og hvis dette ikke sker, gælder der ingen.
Et andet område, hvor fortrydelsesret spiller en rolle, er ved køb af ydelser. Her er reglerne igen forskellige alt efter ydelsens art. Eksempelvis har man ved køb af visse finansielle ydelser, som forsikringer, fortrydelsesret. Det samme gælder for håndværksydelser, der er aftalt uden for håndværkerens faste forretningssted.
Fortrydelsesret er altså ikke en simpel enten-eller-situation. Reglerne varierer afhængigt af købets art, hvor købet foretages, og om sælger er erhvervsdrivende eller privatperson. Det er derfor altid vigtigt at sætte sig grundigt ind i reglerne, inden man indgår en aftale. Ved tvivl kan Forbrugerombudsmanden være behjælpelig med vejledning.
#Fortryde Køb#Fortrydelsesret#KøbsaftaleKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.