Kan man få milersättning till och från jobbet?

8 se
Nej, generellt sett kan man inte få milersättning för resor till och från jobbet (hem-arbete-hem). Milersättning är avsedd för resor i tjänsten, alltså resor du gör på uppdrag av din arbetsgivare under arbetstid eller för att utföra dina arbetsuppgifter på en annan plats än din vanliga arbetsplats. Undantag kan finnas om du har ett arbete där resandet i sig är en del av arbetsuppgifterna, eller om du har avtalat specifikt med din arbetsgivare om detta. Kontakta Skatteverket för säker information.
Kommentar 0 gillar

Milersättning till och från jobbet: En myt eller verklighet?

Många anställda drömmer om att få ersättning för de dagliga pendlingarna till och från jobbet. Att slippa lägga ut pengar ur egen ficka för bensin, bussbiljetter eller tågkort känns lockande. Men tyvärr är verkligheten oftast en annan. Generellt sett är svaret ett rungande nej: du kan inte få milersättning för resor mellan ditt hem och din arbetsplats.

Milersättning är specifikt avsedd för resor i tjänsten. Det betyder resor som utförs på uppdrag av din arbetsgivare, under arbetstid och i syfte att utföra dina arbetsuppgifter. Detta kan innebära resor till kundbesök, möten med kollegor på en annan arbetsplats, eller resor till andra platser för att utföra specifika arbetsuppgifter. Om du reser för att hämta material till jobbet, besöka en leverantör eller delta i en extern utbildning som din arbetsgivare anordnat, kan du däremot ha rätt till milersättning. Det avgörande är att resan är direkt relaterad till ditt arbete och utförs på uppdrag av din arbetsgivare.

Undantagen från regeln är få men finns. Arbeten där resandet är en integrerad del av själva arbetet är ett exempel. Tänk exempelvis på en rörmokare som åker mellan olika jobbplatser under arbetsdagen, en säljare som besöker kunder eller en hemtjänstpersonal som besöker klienter i deras hem. I dessa fall är resandet en naturlig del av arbetsuppgifterna, och milersättning kan därför vara relevant och oftast regleras i anställningsavtalet eller kollektivavtalet.

Ett annat undantag kan vara om du har ett specifikt avtal med din arbetsgivare om ersättning för resor till och från jobbet. Detta är dock ovanligt och kräver ett tydligt och skriftligt avtal. Arbetsgivaren måste ha en tydlig anledning att erbjuda denna ersättning, och det bör vara väldefinierat under vilka omständigheter den utbetalas.

Att försöka få milersättning för den dagliga pendlingen utan ett sådant avtal är därför oftast en förgäves övning. Skatteverket ser med mycket kritiska ögon på sådana anspråk då det inte är i linje med definitionen av vad som utgör en resa i tjänsten. Att försöka kringgå reglerna kan leda till problem med skatter och avgifter.

Innan du tar kontakt med din arbetsgivare för att förhandla om milersättning för din dagliga pendling, bör du därför noga överväga om det finns grund för ett sådant anspråk. Om du är osäker på dina rättigheter angående milersättning, rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket för att få tydlig och korrekt information anpassad till din specifika situation. De kan ge dig den bästa vägledningen och säkerställa att du följer gällande regler och lagar.