Welke gebreken moeten door de verhuurder worden betaald?

9 weergave
De verhuurder draagt de kosten voor structurele gebreken als lekkages, onvoldoende ventilatie in vochtige ruimtes en achterstallig onderhoud aan de woning. Schade door eigen schuld, zoals een zelf veroorzaakte lekkage, dient echter wel zelf te worden vergoed.
Opmerking 0 leuk

De verantwoordelijkheid van de verhuurder bij gebreken aan de woning

Als huurder heb je recht op een woning die voldoet aan bepaalde minimale eisen. Dit betekent dat de woning bewoonbaar en veilig moet zijn. Als er gebreken zijn aan de woning, is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor de reparaties.

Structurele gebreken

De verhuurder is verantwoordelijk voor het oplossen van structurele gebreken aan de woning. Dit zijn gebreken die de bewoonbaarheid of veiligheid van de woning aantasten. Voorbeelden van structurele gebreken zijn:

  • Lekkages
  • Onvoldoende ventilatie in vochtige ruimtes
  • Achterstallig onderhoud

Schade door eigen schuld

Als de schade aan de woning is veroorzaakt door eigen schuld, is de huurder verantwoordelijk voor de reparatiekosten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:

  • Een zelf veroorzaakte lekkage
  • Schade die is ontstaan door onzorgvuldig gebruik van de woning
  • Schade die is ontstaan door huisdieren

Hoe te handelen bij gebreken

Als je een gebrek aan de woning ontdekt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden aan de verhuurder. Dit kan schriftelijk of mondeling. De verhuurder is dan verplicht om binnen een redelijke termijn actie te ondernemen om het gebrek te verhelpen.

Als de verhuurder niet reageert of weigert om het gebrek te verhelpen, kun je in sommige gevallen een klacht indienen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie kan dan een uitspraak doen over de kwestie en de verhuurder verplichten om het gebrek te verhelpen.