Wat zijn de gevolgen als je zelf ontslag neemt?

12 weergave
Zelf ontslag nemen heeft serieuze financiële gevolgen. Je verliest je recht op een WW-uitkering vanwege verwijtbaarheid van je werkloosheid en mist tevens de transitievergoeding. De exacte gevolgen hangen af van de specifieke situatie en overeenkomst. Raadpleeg bij twijfel altijd een jurist of UWV.
Opmerking 0 leuk

Zelf ontslag nemen: Weet wat je doet!

Zelf ontslag nemen kan aantrekkelijk lijken, zeker als je toe bent aan een nieuwe uitdaging of de werksfeer benauwend vindt. Toch is het cruciaal om stil te staan bij de serieuze financiële gevolgen die aan deze keuze kleven.

In de meeste gevallen verlies je bij het zelf opzeggen van je baan recht op een WW-uitkering. Dit komt omdat jouw werkloosheid dan als verwijtbaar wordt beschouwd. Je hebt immers zelf de keuze gemaakt om niet langer bij je werkgever te blijven. Naast het mislopen van een WW-uitkering, loop je ook de transitievergoeding mis. Dit bedrag, waar je normaal gesproken recht op hebt bij onvrijwillig ontslag na twee jaar dienstverband, is bedoeld om de overstap naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.

De precieze gevolgen van het zelf ontslag nemen, zoals de duur waarvoor je geen recht hebt op een uitkering, zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie en de afspraken die zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst.

Twijfel je over de gevolgen van zelf ontslag nemen? Wacht dan niet langer en raadpleeg een jurist of het UWV. Zij kunnen je informeren over jouw rechten en plichten, en je helpen de juiste keuze te maken. Het is immers beter om goed voorbereid te zijn dan achteraf voor onaangename verrassingen te komen staan.