Wat mag een werkgever niet vragen bij ziekte?

0 weergave

De werkgever mag wel vragen naar praktische zaken rondom het ziekteverzuim. Deze informatie helpt om het werk zo goed mogelijk te organiseren tijdens de afwezigheid van de werknemer.

Opmerking 0 leuk

Wat je werkgever níét mag vragen tijdens je ziekteverzuim

Ziek zijn is al vervelend genoeg. Je wilt je focussen op je herstel, niet op lastige vragen van je werkgever. Hoewel een werkgever uiteraard betrokken mag zijn bij je ziekteverzuim, zijn er grenzen aan wat hij of zij mag vragen. De wet beschermt je privacy en stelt duidelijke regels over welke informatie je wel en niet hoeft te delen.

Je werkgever mag wél informeren naar praktische zaken die de werkhervatting of -organisatie betreffen. Denk aan de verwachte duur van je afwezigheid en of je ondertussen bereikbaar bent voor dringende zaken. Maar vragen naar de precieze aard van je ziekte? Dat is een ander verhaal.

Wat mag je werkgever dus niet vragen?

  • De diagnose: Je hoeft je werkgever niet te vertellen wát je precies mankeert. Of je nu last hebt van een migraine, een burn-out of een gebroken been, die informatie is privé. Het delen van een diagnose is jouw keuze, niet je plicht.

  • Medische details: Ook details over je behandeling, medicatie of medisch verleden zijn off-limits. Je werkgever is geen arts en heeft geen recht op deze gevoelige informatie. Dit valt onder het medisch beroepsgeheim van je arts en die informatie deel je alleen met wie jíj wilt.

  • Bezoek aan specialisten: Je hoeft niet te specificeren welke artsen of specialisten je bezoekt. Het feit dat je onder medische behandeling bent, is voldoende informatie voor je werkgever.

  • Privé-omstandigheden: Soms spelen privé-omstandigheden een rol bij ziekte, bijvoorbeeld stress door familieproblemen. Ook deze informatie hoef je niet met je werkgever te delen. Je ziekteverzuim is een zaak tussen jou en de bedrijfsarts, niet je leidinggevende.

Waarom is dit belangrijk?

Deze regels beschermen je privacy en voorkomen stigmatisering. Sommige aandoeningen, zoals psychische klachten, rusten nog steeds op een taboe. Door je te beschermen tegen ongewenste vragen, zorgt de wet ervoor dat je zonder angst ziek kunt melden en je kunt focussen op je herstel.

Wat als je werkgever toch ongewenste vragen stelt?

Wees assertief en geef aan dat je deze informatie liever niet deelt. Verwijs naar je recht op privacy en leg uit dat je alleen verplicht bent de bedrijfsarts te informeren. In de meeste gevallen zal je werkgever dit respecteren. Mocht je het gevoel hebben dat je werkgever te ver gaat, neem dan contact op met je vakbond of een juridisch adviseur.

Kortom: Je werkgever mag vragen naar praktische zaken rondom je afwezigheid, maar niet naar de specifieke aard van je ziekte of medische details. Bescherm je privacy en focus op je herstel!